Friday, October 13, 2006

Karens, karens, karens, kareeeens (melodi "Jolene")



Yes folks, nu blir det politik. Flera utmärkta bloggare, läs gärna barajagjohanna och Mitt liv i utlandet, har bloggat om politik det senaste och nu är det dags för mig att ta bladet från munnen!
Jag minns när borgarna senast vann valet. Jag minns också hur knäckt jag blev.
Det var 1993 och på den tiden var jag extremröd. Min värld var helt svartvit och jag köpte hela konceptet rakt av. Revolution var svaret och jag skulle aldrig kompromissa med mina ideal. Sedan dess har jag hunnit omvärdera mycket av det som jag stod för då; t.ex. bor jag ju i hus, lever Svensson-liv med två barn och sparar precis som de flesta andra i fonder. Men de humanistiska/socialistiska värderingarna har jag kvar; man sparkar inte på den som ligger ner, visar solidaritet mot sin omvärld, och betlar skatt för att alla ska ha samma rätt till sjukvård, skola och dagis. jag befinner mig fortfarande på vänsterskalan, men inte alls lika långt ut som då.
Varför röstade jag inte borgerligt? Jo, för att jag inte vill ha ett kallt "sköt dig själv och skit i andra"-klimat, där ingen vill vara med och betala för allas välfärd utan allt ska bara handla om en själv. Jag vill inte ha ett Sverige där vi säljer ut sjukvården, sänker de arbetslösas A-kassa och framförallt vill jag INTE ha fler karensdagar! Förra gången vi hade en Moderat regering i Sverige infördes karensdagen och den stannade sedan kvar när vi åter fick vänsterstyre. Den här gången talar det borgerliga blocket om två eller rentav TRE karensdagar.
Låt mig peka på en tydlig konsekvens av detta: Sedan karensdagen infördes har ett massivt missbruk av "Vård av barn"-dagar brett ut sig. Anledningen är att om du stannar hemma på grund av VAB infaller ingen karensdag utan du får betalt från första dagen du är hemma. Det har talats om fusk för ca 150 miljoner per år. Varför är folk så upprörda och förvånade? Tror ni att ensamstående föräldrar som ska försörja sig och tre barn har råd att stanna hemma när de är sjuka om karensdagen då gör att de förlorar en dags lön? Ska de släpa sig till jobbet dödssjuka för att sedan bli så utbrända att de blir förtidspensionerade? Nä, för många har lösningen tyvärr varit att fylla i en VAB-blankett...Jag pratade nyligen med en ensamstående pappa som blev väldigt lättad när hans dotter blev för sjuk för att gå till skolan eftersom han som egentligen var jättesjuk i halsfluss hade jobbat ändå pga karensdagen men nu kunde vara hemma med sin dotter och VABBA. Vad tror ni blir följden om vi nu får tre karensdagar?
Nu har Föräkringskasan i alla fall granskat fusket och upptäckt att i tusentals fall där man anmält vård av barn har barnet varit friskt och gått i skolan. Nu kommer folk inte att våga fuska längre eftersom de kan bli upptäckta och bli ersättningsskyldiga...eller? Knappast, jag tror snarare att dessa desperata föräldrar kommer tvinga helt friska barn att stanna hemma från skolan för att fusket inte ska upptäckas. Dessa barns skolgång kommer givetvis bli lidande, dessutom lär de sig att man får lura staten. Karensdagssystemet är alltså ett system som bäddar för ett utbrett bidragsfusk bland dem som inte har råd att vara sjuka. Smart Reinfeldt!

Labels: ,

14 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hejsan Bex,

tror inte det är så enkelt att Rött=trevligt samhälle där man inte sparkar på andra, vare sig de ligger eller står och Blått= "kallt sköt dig själv och skit i andra klimat"

I min värld handlar det om personlig frihet och respekt. Jag tror att vägen mot det går via eget ansvar, medkänsla och gammaldags slit. Den går inte via kollektiv fascism och planhushåll. Jag gissar att du var ute på RAF-kanten och ville slå sönder nuvarande strukturer/samhälle för att sedan kunna bygga upp något nytt. Tyvärr vill man hela tiden bygga upp ett fascisistikt "alla-lika som partiet samhälle", där finns det lika lite plats för oliktänkande som i alla andra diktaturer, för vad händer om man tvingar människor att tycka något är rätt eller fel? Skatt, karensdag eller fotbollslag? Börjar du styra folks åsikter skapar du bara falskhet, fuskande och ett jävla lismande. Givetvis skall man inte vara nazist, men om du förbjuder skiten i lag byter de bara tröja. Dessutom om man förbjuder nazistiska symboler, vad är nästa steg om 100 år? Rosor, fyrklövar. Jävla centerpartister liksom...Helt klart är att vi får sluta upp att förvänta oss att "samhället" skall ta kontroll och styra i våra liv. Det är ingen väg framåt. Dock skall det understrykas att personlig frihet, eget ansvar och andra "fina ord" inte innebär att man skall sparka på någon annan. Jag tycker helt enkelt att människan, liksom vilda djur, växter och det mesta här på jorden måste lyda under vissa universiella lagar och sedan ta ansvar för sitt eget välbefinnande. Jag tror inte att någon, vare sig de är partiledare, eviga ledare, kungar eller ministrar kan veta hur jag eler du mår bra. Jag vill INTE ha varken Mona Sahlin eller Stegö-Cichuahahahahah eller vad moderattanten nu heter styrande över en endaste sekund av min personliga sfär.

Vad det gäller karensdagar har jag också svårt att se det goda utfallet. Men om "måndagssjukan" kan minska pga karensdag är jag benägen att hålla med. Jag vill inte ta smällen för att någon på mitt jobb inte orkar komma någon dag. Arbetsuppgifterna försvinner liksom inte. Det är grymt osolidariskt att stanna hemma om man verkligen inte är sjuk. Nåväl, karensdagar kanske inte är svaret, men visst finns det två sidor av alla mynt.

Ett något svamligt inlägg, men jag får väl skylla mig själv. Har jobbat som ett jehu ett bra tag och gick på "två-för-en" afterwork...

2:15 AM  
Blogger becka said...

jaren>> Vad jättekul att få ett så utförligt, långt och engagerat inlägg! sådant gillar jag oavsett om jag håller med om åsikterna i inlägget eller inte. Jag förstår vad du menar med måndagssjukan (folk som är bakfulla som as varje måndag och sjukskriver sig) Men ser arbetsgivaren att någon är borta varenda j***a måndag så börjar de oftast ana mönstret och tar förhoppningsvis tag i detta. I vilket fall som helst har TRE karensdagar inget med denna m¨ndagssjuka att göra. Tre karensdagar handlar på allvar om att sparka på den som ligger ner, att straffa nån för att den är för sjuk för att jobba. I min värld är detta grymt osolidariskt. Jag förstår också hur du tänker med "frihet under ansvar" som sagt är jag inte alls ute på extremkanten längre, snarare liiite vänster om mitten, men jag tror också att det är en fullständig myt att under total frihet gör folk bra och förnuftiga val, vilket många nyliberala verkar tro! Under denna totala frihet väljer kanske många fler att knarka ihjäl sig, se Holland och Zûrich i Schweiz, och visst man kanske ska tänka att det var deras val och ingen ska lägga sig i. Men tänk på deras barn, föräldrar, syskon...Väldigt många kanske väljer att ta ur egen ficka för att hjälps den som har svårt när alla skatter försvunnit, men väldigt många lär hålla ännu hårdare i sin plånbok, trots att man kanske får ut mer i lön. "Varför ska jag hjälpa till att betala någon annans operation/sjukvård? Hon får väl för f*n skylla sig själv när hon inte jobbat ihop pengar att betala sin vård med. Jag kanske själv inte har råd att gå till doktorn när jag väl behöver, så här gäller det att hålla hårt i pengarna"

2:57 AM  
Blogger Frankie said...

Sosse.

6:37 AM  
Blogger becka said...

Frankie>> men vad fan...är det allt du har att säga? I vanliga fall har du ju en enorm svada och kan mangla ur dig kilometerlånga inlägg! Du måste tänkt riktigt länge på den här kommentaren hahaha. Om du undrar delade jag i år upp mina röster på tre partier; ett i kommunval, ett annat i landstingsval och ett tredje i riksdagsval. Alla dessa tre partier är inom vänsterblocket, så du kan själv få roa dig med att sitta och lista ut vilka partier det rör sig om;-)

6:55 AM  
Blogger Frankie said...

becka/ Jag förstår inte varför du ursäktar dig för att få medhåll att yttra dig politiskt. Sen förstår jag faktiskt inte människor som sossifieras med ålder och som skyller detta på att man numer "har barn och hus" osv. Som att man då måste övergå till det "ansvarsfulla" alternativet?

Det ansvarsfulla i ett korruppt och vidrigt system.

4:26 PM  
Blogger becka said...

Frankie>> nä du, nu har du nog allt missföstått mig lite. Att jag flyttat mig från den yttersta vänsterkanten har inget att göra med att man med stigande ålder ska vara ansvarsfull och ha hus och barn. Det jag försökte förklara är att när jag var yngre tyckte jag att mer eller mindre allt ägande och kapitalsparande var fel; bostadsrätter, hus, fonder osv. Allt sånt var bara en del av ett ruttet kapitalistiskt system som jag ville hålla mig utanför. Jag kunde inte heller tänka mig att köpa klädjer från stora kedjor eller någonsin ens under pistolhot dricka en läsk från de sora multinationella företagen. Jag var så strikt vegan att jag inte tog medicin jag behövde (för att den innehöll gelatin- som kommer från djur9 utan var i stället sjuk. Jag hade oerhört begränsat utbud av mat eftersom jag på den tiden var grymt allergisk mot soja, vilket förekommer i nästan all vegansk mat. När jag var bortrest och inte kunde laga maten själv fick jag ibland därför gå utan mat i flera dagar. Sen började jag känna att jag ville bo i hus- ett som jag ägde själv (inte staten) jag ville ha på mig kläder som jag tyckte var snygga (men bojkottar fortfarande vissa märken som har mycket barnarbete)Jag ville kunna ta en bit ost (inte vegansk) ibland om jag var sugen.Jag ville trygga min framtid med fondsparande och jag insåg desutom att småföretagande inte är ondska, tvärtom är det bra för det här landet. Det sättet jag levde på innan tror jag dessutom inte var ett bra sätt att få fram sina åsikter, tärtom upffattades jag nog bara som extrem. Ide extremt radikala politiska kretsar jag umgicks tidigare såg jag dessutom en hel del förtryck och kontroll av individer. Alla skulle se likadana ut och tänka likadant, det blev sekterism helt enkelt! Så detta handlar inte om att jag försöker ursäkta mig för att få yttra mig politiskt eller att jag försöker bli vuxen. jag har bara insett att verkligheten inte är så svartvit som jag trodde när jag var yngre. och jag lyssnar gärna på åsikter från folk som tycker annorlunda än jag, för debatt är intressant och andra kan också vara bra och vettiga männsikor även om de inte har samma politiska åsikter som jag. Det fattade jag inte innan utan i min värld var de som tänkte annorlunda än jag oupplysta fascistiska idioter. Jag står dock fast vid att jag är socialist och att jag verkligen är besviken på att vi fick en borgerlig regering, men jag ser världen på ett annat sätt än innan och kommer aldrig halka ut på extremkanten igen, för där stötte jag på minst lika mycket förtryck, om än av en annan sort.

5:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jag tror att du har rätt. Jag håller med dig om vartenda ord. Jag är verkligen asförbannad på att de vill införa TRE JÄVLA KARENSDAGAR. Det handlar inte om att jag vill vara hemma och softa ibland trots att jag inte är sjuk, absolut inte. Det handlar bara om att, precis som du säger, sparka på dem som redan ligger. Åtminstone JAG kommer med andra ord inte att ha råd att vara sjuk längre, och det är ju HELT JÄVLA SINNESSJUKT!! Idag jobbar jag 75% och får ut kanske omkring 7200 kr. Det är ganska svårt att klara sig på den summan om man vill göra något annat än betala räkningar och köpa mat och busskort. Idag, när det bara är en karensdag, märks det jättetydligt på min lön. Genast blir det mycket mindre pengar och jag blir tvungen att norpa mer än vanligt från sparkontot. (Det finns dem som inte har något sparkonto, för övrigt. Och mitt lär väl vara slut om jag får fortsätta såhär.) Tänk då hur det skulle se ut med tre karensdagar, om jag tar mig själv som exempel. Hur faan skulle jag klara mig då när jag råkar bli sjuk någon gång? Nej, usch.

1:15 AM  
Blogger becka said...

barajagjohanna>> Ja det suger VERKLIGEN! Tänk hur översvämmade arbetsplatserna kommer att bli av sjuka människor som till slut bränner ut sig för att de jobbar trots sjukdom. Fy f*n!

5:32 AM  
Blogger Frankie said...

Äh, tre karensdagar är väl inget. Jag anser att sådana ytterligheter som er bör skickas till Guantanamo...

6:10 AM  
Blogger becka said...

Frankie>> Haha you're craaaazy. Och den kommentaren kommer snart straffa sig med två veckors sjukdom för dig;-) (med tre dagars karens)

6:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sossar är patrask, vi ska minnas era svek när revolutionen kommer.

1:12 PM  
Blogger becka said...

Anonym>> Varför kommer alltid bara såna kommentarer från folk som väljer att vara anonyma och inte vågar identifiera sig? Och vem har påstått att jag är sosse?

1:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

Är det så att man ska kunna tjäna mer pengar genom att få bidrag än de som jobbar heltid som det är idag?
Vårat system som byggdes upp på mitten av 50talet och frammåt fungerar inte i dagens samhälle. Det måste löna sig att arbeta och dom som får bidrag kan inte leva bättre än fulltids arbetare. Arbetslösa ska inte ha det dåligt men det är pajaserier att tro att bidrag räddar landet.

6:14 PM  
Anonymous Anonymous said...

vänste= äckliga mäniskor som måste agera i grupper och inte kan ta eget ansvar. Jag haqr bott i en komunistisk stat och jag kan säga att den som tror på komunism är helt ute och cyklar. Inget annat statskick kan bli så korumperat...

6:18 PM  

Post a Comment

<< Home