Monday, January 14, 2008

Bra eller a***


Så min lilla ilskna text om monarkin slog inte an några strängar hos er där ute. men visst har ni väl åsikter om detta?
Så nu vill jag veta:
Är ni republikaner eller fan av monarkin?
Svara i kommentarer och motivera varför ni tycker som ni gör. Kom igen nu mina beloved läsare, visa att ni har lite åsikter!

Labels:

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jag är inte republikan, för det är Bush. Men, jag är inte monark, för det är en cykel alternativt en dyslektisk aikare (eller om han nu håller på dif) som kostar klink. Äh, bu för alla, helt enkelt.

11:58 AM  
Anonymous Anonymous said...

Monarki, för att det är det enda vettiga alternativet. Visst, republik är kanske det sansade alternativet, men med tanke på vilka personer som skulle bli president i detta landet så väljer jag monarki alla dagar i veckan.

2:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jag är republikan, om man nu kan kalla det för det. Men jag ifrågasätter om alternativen verkligen är Kung/Drottning eller President. Varför inte köra som vi gjort hittills, men skita i kungbiten.

Statsminister som statsöverhuvud. That´s it.

Huvudargumentet mot monarkin är att det ämbetet ärvs. Om det skulle appliceras på resten av samhället skulle det i praktiken innebära att jag ska bli bankkamrer - när farsan dör. Innan det får jag inte jobba. Och jag blir bankkamrer oavsett om jag tycker det är intressant eller har fallenhet för det. För så skall det vara och det är en trevlig tradition.

12:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jag tycker inte att monarkin är rättvis. Och det säger väl säg själv - en människa som ärver titeln kung eller drottning. Jag ser ingen vits vid att ha en kungafamilj. Det är ju inte så att de, till skillnad mot en president, tar några avgörande beslut. Vi har ju statsminister och regeringen till sådant. Kungafamiljen reser bara runt och representerar landet och ser fina ut. Än har ingen övertygat mig om vad monarkin är bra för och så länge det är så, är jag mot kungahuset.

8:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

Har inte så starka åsikter men visst tycker jag också att det är helt fel hur Sverige fungerar gentemot kungahuset. Däremot tycker jag att kungligheter är väldigt fascinerande och jag ser inget fel i att kung och drottning, prinsar och prinsessor finns kvar, det går så långt tillbaka i historien och det är DET jag tycker är intressant. Men de ska såklart inte ha några förmåner gentemot andra landsmän eller få apanage osv. I Thailand har ju kungen en sjukt stor makt/respekt vilket ju är löjligt men samtidigt är det väldigt fascinerande. :) Kan ni tänka er om vi i Sverige skulle stå upp när en kungens sång spelades innan varje bioföreställning, ha ha- det finns ju liksom inte.
Kramar!

2:40 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kungen är djurgårdare. Det summerar allt tycker jag! mvh Ronaldinha

11:38 AM  
Blogger becka said...

Jag visste väl att mina läsare var åsiktsmaskiner:-) kul också att ni inte tyckte likadant allihop. puss på er1

4:21 AM  
Blogger becka said...

Och "fotbollsnördar" det gläder mg att ni är tillbaka, jag var sjukt besviken när ni försvann!

4:22 AM  
Blogger Bruce Banner said...

Så här i tider för presidentvalkampanjer over there, så vill man ju helst inte kalla sig för republikan. Hellre då anti-monarkist.

Vill jag då avskaffa den svenska monarkin? Tja, den skall i alla fall få lov att ifrågasättas. Sveriges statsskick är en fråga som ägs av sveriges befolkning så en folkomröstning med jämna mellanrum skulle fylla en klar funktion.

Å andra sidan gillar jag många av kungarna från förr. Inte minst Karl XI som är min favorit av någon anledning. Och jag håller alltid på supermonarkisterna i "De tre musketörerna" liksom jag hejar på aristokratins frälsare "Den röda nejlikan"

3:20 AM  
Blogger becka said...

Bruce>> Anti-monarkist, den var bra:-)
Ja visst är det lustigt att man alltid har hejat på Röda Nejlikan istället för folket! Jag älskade boken, jag älskade båda filmerna (den svartvita och 80talsremaken), ja the Scarlett Pimpernell var helt enkelt en av min barnodms stora hjältar och kärlekar. Nostalgi.....Men monarki= nej tack

8:00 AM  

Post a Comment

<< Home